2017. jún 04.

Netszemle 01: a hét érdekességei

írta: ajuhaszbalint
Netszemle 01: a hét érdekességei

A Class FM-en futó reggeli műsor (Stohl András, Pataki Zita és Janklovics Péter) producere is vagyok, így minden nap egy kicsit korábban kelek, hogy végigszántsam az internetet friss hírek, érdekességek után, miközben az M3-as metrón zötykölődök 5 órakor... ezeket a híreket fogom majd ide egy csokorba gyűjteni a hétvége felé. Egy kis segítség lehet azoknak a rádiósoknak, akik nem találnak témát, vagy az istenért nem sikerül semmilyen "érdekességet" találni a konfpozícióba... :) 

Modobag elektromos bőrönd
Megérkezett a világ legérdekesebb bőröndje: eddig csak tesztüzemben létezett, de már árulják a Modobaget, amire akár rá is ülhetünk, és visz bennünket. Vége az unalmas reptéri sétáknak, illetve a kopogó, zörgő hangnak, a Modobaget egy mini elektromos motor hajtja, amivel 8 mérföld per órás sebességgel tudunk haladni, ami háromszor gyorsabb a gyaloglásnál. 15 perc alatt feltölt az akksija, amivel később akár a telefonunkat, okoseszközeinket is tölthetjük. A beépített GPS-nek köszönhetően pedig folyamatosan követhetjük, éppen merre jár, így ha ellopják, akkor is értesülünk róla.

A kattos csaj esete
A rendőrséget kellett hívnia egy Tinder randi után - ami túl jól sikerült. Minden jól indult az amerikai férfi randiján, melynek történetét a Redditen osztotta meg: megtörténtek a dolgok a lakásán, a nő ott maradt, mondván reggel korán elmegy, mert dolgoznia kell. Csak hogy nem ment, szinte visszaájult az ágyba, és azt mondta, túl fáradt ahhoz, hogy felkeljen. A srác nem akart konfrontálódni, így a nő maradt vacsorára is. Két nap múlva viszont a férfi rendőrt hívott, mert hiába kérlelte a nőt, az nem akart távozni. A rendőrök megérkezése után kiderült, hogy a nő autójának papírjai már két hónapja nincsenek rendben, és a férfit is megrövidítette egy órával, pár egyéb otthoni eszközzel, és a leveleit is elrejtette, pont az autóba.

Nem nagyon van Uber Párizsban, ki nem találnád, miért!
Káosz van Párizsban - legalábbis ha valaki utazni akar a városon belül. Esténként ugyanis nagyon kevés Uber autó érhető el - ugye ott még engedélyezve van a szolgáltatás. Az ok pedig egyszerű: a sofőrök többsége muszlim, és a Ramadan miatt ők most egy hónapra kiesnek a pixisből, ugyanis csak éjszaka ehetnek, ihatnak és duhajkodhatnak.

Megoldás jatlegre (ha éppen játsszátok a Jetlag zenéit, telitalálat... :D)
Biztos nektek is megvan a jetlag érzés: amikor időzónákon keresztül utazunk repülővel, és a megérkezés után még napokig azt sem tudjuk hol áll a fejünk. Fáradtak vagyunk az időeltolódástól, nem tudunk aludni, nem tudunk koncentrálni. Most egy új kutatás rávilágított: az étkezések eltolása, azok ébredés után fixen megtartott ideje segíthet az érzés mielőbbi leküzdésében, amihez már akár a felszállás előtt hozzászoktathatjuk szervezetünket. Az egész a vércukorszinttel függ össze, és annak koncentráció ritmusától függ: a lényeg, hogy ébredés után fél órával együnk valamit, és utána 5 óránként. Persze ebben az esetben csak a reggel - ebéd - vacsora megengedett, pár napig, amíg jobban nem leszünk. Ugyanez igaz az éjszaka, vagy váltakozó időpontokban ugyanannyit dolgozó emberekre is: a szervezetünket kell megtanítani annak saját bioritmusára.

Frogzilla
Egy texasi vadász azt állítja, egy 5 kilós békát lőtt a telkéhez közeli tó mellett. Erről egy fotót is közzétett, amit mi is megosztottunk a Class FM Facebook oldalán. Az angol nyelvű média frogzillának hívja - sokan hitetlenkednek, hogy nem valós a fotó. Természetszakértők viszont azt mondják: simán lehet ekkora egy béka. Azonban a képen erősen játszottak az optikai illúzióra, a vadász kitartja ugyanis a kamera felé a jószágot, úgy, mint amikor a halászok a halakkal szoktak pózolni

miaface_0530.png

Hagyd magától enni a gyereket
Amy Brown a Swansea Egyetem kutatója azt állítja: azok a gyerekek hajlamosabbak az elhízásra, akiket féléves koruk után is szüleik etetnek. Azok viszont, akikre ráhagyják, sokkal kalandvágyóbb és egészségesebb fiatalok, felnőttek lesznek. Hagyni kell azt is a gyereknek, hogy annyit egyen, amennyi neki jól esik - mindezt 300 gyerek vizsgálatával, és lekövetésével következtette ki, a tanulmány a jövő héten jelenik meg.

A nátrium pedig kell!
Egy friss tanulmány szerint nincs sok értelme kihagyni a sót a diétából: még nagyobb eséllyel hízhatunk el, és kettes típusú diabétesz is kialakulhat Továbbá lassítja az agyat, az ágyban is probléma lehet, szívinfarktusunk lehet és stroke-ot kaphatunk. Soha ennyire kevés nátriumot nem vitt be az emberiség, mint az utóbbi pár évben, és ez komoly gondot okozhat nekünk a közeljövőben.

Komoly arc lehet ez a 11 éves kiscsaj
Ava Morrison-Bell egy 11 éves angol kislány, aki már most jobban átlátja a világot, mint bármilyen más 11 éves. Az iskolájukban évvégi értékelőt kellett írniuk a tanáraikról, melyben egy olyan kérdés volt: mi az a dolog, amit a tanáraim jobban csinálhatnának. Erre pedig egy figyelemre méltó válasz jött: ne használják a kollektív büntetés intézményét, mert az nem fair mindenkivel szemben, pláne azokkal, akik nem csináltak semmit, továbbá az 1949-es genfi törvények alapján ez háborús bűn. (jól odamondta nem? :D) A kislány amúgy otthon is törvénykövető polgár: édesapja elmondása szerint kevésli a 2 fontot azért, hogy kitakarítsa a szobáját, mindezt a minimálbér törvényi szabályozásával indokolja, ami annál több... (Reméljük egyszer emberjogi ügyvéd válik belőle, 11 évesen azért ez nem semmi! :D)

A norvégoknál indul a cyber rendőrség
Speciális Cyber rendőrséget indítanának a norvégok. Vagy legalábbis tárgyalnak erről a Facebookkal! Olyan rendőrségi profilokat szeretnének létrehozni, amivel engedélykérés nélkül tudnának belépni zárt csoportokba, és beleláthatnának egy-két profil tevékenységébe. Így szűrnék ki a bűnözőket és terroristákat. A kérdés: mennyire jó az, ha a személyes adatainkba még ennél is jobban belelátnak - ugyanakkor a Facebook is szeretne egy biztonságos, élhető platform lenni, így együttműködik a hatósággal.

Nincs többé olyan, hogy nem tudjuk mi van a hűtőben
Vége az éjszakai hűtőkifosztásnak, a megromló tejnek, vagy annak, hogy hazaérve szembesüljünk azzal, mi nincs otthon benne! A hazánkban is jelenlévő Bosch piacra dobta a hűtőbe szerelhető kameráit, amit egy okostelefonos alkalmazással együtt árul: ha nem vagyunk otthon, akkor is bekukkanthatunk a hűtőbe - így biztos nem marad ki semmi a vásárlásból.

Szólj hozzá

történetek sztorik érdekes hírek rádiós hírek rövid sztorik hihetetlen történetek érdekes sztorik rádiós hír