2017. jún 22.

Hello Data, Hello korlátlan világélvezet!

írta: ajuhaszbalint
Hello Data, Hello korlátlan világélvezet!

Egy hónap tapasztalata a Telenor korlátlan csomagjáról. Megéri?

Nem reklámot szeretnék csinálni a Telenornak, de kishazánkban ők az elsők, akik 2017-et írtak a telekommunikációban. Mondom úgy, hogy 10 éve Telekomos vagyok... 

Akármennyire is cink, de amikor a Telenor új csomagjának reklámját láttam a tv-ben, megkönnyeztem, vagyis tényleg könnyes lett a szemem. Nem a meghatódottságtól, hanem azért, mert annyira valós képet mutat rólunk, az életünkről, Magyarországról, a magyar valóságról... és mindezt olyan szöveggel, olyan szóhasználattal, ami nekem, 23 éves fogyasztónak egyenlő azzal, hogy trendi. És ez a lazaság eddig szerintem egy reklámban sem volt meg - legalábbis azok közül amit én láttam.

Jártam párszor Londonban, hihetetlen árakon kínálnak mobilcsomagokat hatalmas adatforgalommal. A hűségidő szót nem nagyon ismerik, és a telefonok sincsenek élből lekódolva, szolgáltatóra függősítve. Nagyjából 2 évre tippeltem márciusban azt, hogy nálunk mikor válnak elérhetővé hasonló csomagok. Aztán most május közepén elég erőteljesen meglepődtem. Korlátlan mobilnet, mi? Hol van az apróbetűs rész? Milyen kompromisszumok lesznek?

Ha nem akarod végigolvasni: elárulom, nincsenek. Menj, és vegyél egyet magadnak, ha szakadatlan a mobilodon függsz, sipirc! :D

Beszéljünk magáról a csomagról és a tapasztalatokról. Nekem a legkisebb Hello Data Startom van, 5 990 HUF, ezért kapok 50 perc beszélgetést, és korlátlan netet, ha külföldre megyek akkor pedig 5GB-ot használhatok roamingban. Vannak drágább csomagok, több beszéddel, még több roaming nettel, igazából azoknak kitalálva, akik totálisan szolgáltatót váltanak, vagy normál előfizetésüket cserélnék erre az új tarifára. Nekem másodlagos kártya ez, melóhoz muszáj, nekem nem a hívás és sms számít, hanem maga a korlátlan net.

Morcos vagyok a Telekomra, mert 10 éve vagyok előfizetőjük. Nem is lett volna velük baj, ha nem vezetik be az agyonpromózott csodálatos "rám" szabott új díjcsomagjaikat. Hűségem van novemberig, és az előfizetéshez választható kiegészítő netcsomagokba most beletrollkodtak, és nem tudok +3GB/5GB-os kiegészítő csomagot vásárolni, amivel eddig elvoltam, ha úgy adódott újraaktiváltam. Most csak 1GB-ot kérhetek 1990 Ft-ért. Ember legyen a talpán, aki 5GB-ért 10 ezret fizet az eddigi 2500 HUF helyett...

A Hello Datás nethez vettem egy új készüléket (Xiaomi Note 4, majd erről is fogok egyszer írni), elég para, hogy most kettővel szelem a világot, de kezdek hozzászokni. Az iPhoneomat használom a hívásokra, kis privát életemre, az új csomagot az új telefonnal pedig totál a munkának szentelem.

Mire használom?

  • Havi egy hívást indítok, mert muszáj (ez van a szerződésben, a lakossági/kisvállalkozási felhasználás ezt megköveteli),
  • Erről tolom a céges Google Driveban futó dokumentumok, táblázatok kezelését,
  • Tréningeket, előadásokat nézek a Youtuberól,
  • Erről megy a Waze (navigáló szoftver, híresen sok akksit, és netet szeret enni),
  • És Hotspotként használom, szinte egész nap, laptoppal párosítva utóbbiról dolgozom vele.

Folyamatosan mérem a sebességet a városban (Budapesten) haladva, eddig 10 Mbit alá soha nem mentünk vele, és ezt a következő képpel bizonyítom:
screenshot_2017-06-22-19-29-03-111_org_zwanoo_android_speedtest.png

Bezony, 4G-vel megvolt a 71 megabit is, ami még az otthoni 100/100-as netemen is kivitelezhetetlen néha... A sebességgel, rendelkezésre állással nem volt probléma sehol, az M2, M3, M4 metróban is tök jól működik, mondjuk az állomások között néha van kis kihagyás, de ez nem kell, hogy baj legyen, mert más országokban például a metróban mobilhálózat sincs. Viszont ha valaki esetleg 20-30 percet metrózik, ezt az üresjáratot kihasználhatja arra, hogy innen is dolgozzon már akár, én is így teszem reggel a műsorba igyekezve. Iszonyat kényelmes. 

A Hotspot funkció nincs tiltva: az a szolgáltató kérése, hogy mobiltelefonban legyen használva - tehát ne tabletben, vagy hálózat megosztására alkalmas routerben-, és az említett havi egy kimenő hívás legyen róla elindítva. A valóság azt mutatja, hogy akár használhatod tabletben és hotspotban is, csak havi egyszer rakd át egy régebbi Telenoros, vagy független készülékbe, és hívd fel magad, illetve csinálj egy kimenő hívást is, vagy kettőt-hármat, ez a biztonságos, tuti tipp a használatához. Meg mondjuk a torrentezésből ne csinálj rendszerességet, de ha mondjuk lementek a haverokkal a Balatonra, akkor szerintem egy-két filmet simán leszedhetsz vele.

És akkor már hadd promózzam a csomagot rádiós szemszögből is:

az utóbbi 2-3 évben biztos hallgattál rádiót. És hagyományos analóg rádiókészüléket vásároltál-e? Szerintem a válaszod nem. Okostelefont? Erre pedig a válaszod igen.

Az analóg rádiózás egy szép dolog, de szerintem a jövő a digitális rádióké. Ehhez pedig az kell hazánkban is, hogy egy kicsit korlátlanabb, lazább díjcsomagok jöjjenek. És megérkezett az első fecske. Csinál is szépen nyarat: én állandóan külföldi rádiókat hallgatok, illetve az anyacsatornáim adását: Class FM, Part FM. Gond nélkül jönnek a kilobyteos csomagok, bárhol, bármikor. És a személyiden és bérleteden kívül mi az, amit állandóan magaddal cipelsz? Az okostelefonod. Még a reggeli zuhanyzáshoz is, az utazásnál is ott van veled, a melóban sem tudod letenni. Hallgass közben rádiót, mert jó dolog! :)

Ha valaki attól parázna, hogy lekorlátozás jön, vagy magasabb számla, miegyéb: ne tessék parázni, egy hónap és az első számlakifizetés után sincs semmi buktató. Körülbelül 60-70 GB forgalmat generáltam, semmi ejnyebejnye, belassítás, plusz pénz nem íródott a számlámra.

A UPC már évekkel ezelőtt előrukkolt a korlátlan netes csomagjával, azonban barátok tapasztalatai alapján számomra nem volt túl meggyőző. Az ő letöltési/feltöltési sebességük sok helyen elenyésző, még 3G-nek sem megfelelő 1-4 MBit/sec volt régebben.

Ha az a típus vagy, aki

  • szeret YouTube videókat nézegetni és nem akar hazáig várni vele,
  • interneten keresztül hallgat rádiót, közvetítéseket néz, tévéadást figyel, 
  • életed a Facebook és az Instagram,
  • a melóban sokszor külső helyszínen dolgozol, ahová nem biztosítanak céges mobilt, netet, vagy
  • menő akarsz lenni a haverok körében, és te lenni az, aki állandóan netet ad a többieknek egy buliban, vagy közös nyaraláskor,

akkor menj szépen, és vegyél, vagy rendelj egy ilyen kártyát, és próbáld ki, mert hűségidő sincs. Szóval vesztenivalód sem. 

Szólj hozzá